Renault


Wiki tekst: Renault S.A. is een Franse fabrikant van personenauto's, bedrijfswagens, trucks, tractoren en vliegtuigmotoren. Het concern is opgericht door Louis Renault en is een groot gedeelte van zijn bestaan staatsbedrijf geweest, onder de naam Régie Nationale des Usines Renault. Bijnaam van het Franse merk is dan ook 'La Régie'. Een andere bijnaam is 'La Losange', verwijzend naar het logo.

Het hoofdkantoor van het concern is gevestigd in Boulogne-Billancourt en het onderzoekshoofdkantoor (Technocentre Renault) in Saint-Quentin-en-Yvelines. Sinds maart 2005 is Carlos Ghosn, een Braziliaan die wereldfaam heeft bereikt door zijn optreden bij Nissan, bestuursvoorzitter en CEO van het bedrijf en volgde daarmee de Zwitser Louis Schweitzer, die Renault vanaf 1992 leidde, op. In 1999 was Ghosn naar dochterbedrijf Nissan uitgezonden om daar orde op zaken te stellen.

Groupe Renault bestaat uit vier bedrijven: Renault (2.260.694 auto's/lichte bedrijfswagens in 2011), Renault Samsung Motors (118.135 auto's), Dacia (343.233 auto's/lichtebedrijswagens) en Alpine (buiten gebruik genomen in 1994). Ook heeft Renault S.A. het grootse aandeel (20%) in de beursgenoteerde Volvo Group, die op zijn beurt de divisie Renault Trucks beheert en een belang van 25% in het Russische AvtoVAZ (moederbedrijf van Lada). In 1999 voegden Renault en het Italiaanse IVECO (onderdeel van Fiat) hun eigen busdivisies samen tot Irisbus. In 2001 verkocht Renault zijn aandelen in Irisbus aan IVECO, waarmee deze voor de volle 100% eigenaar werd van het busbedrijf. De tractorendivisie is in 2004 overgenomen door het Duitse Claas. In Nissan heeft Renault een aandeel van 43.4% en in het Duitse Daimler AG tot slot, een aandeel van 1.55% (als onderdeel van een samenwerking tussen Daimler AG en de Renault-Nissan alliantie).

Autobanden voor elk Renault model!

Snel de goedkoopste banden vinden voor uw Renault

Selecteer het model