Subaru


Wiki tekst: Subaru (In katakana: スバル) is een Japans automerk dat onderdeel is van Fuji Heavy Industries. Het merk is genoemd naar de Japanse naam voor het Zevengesternte, dat in gestileerde vorm in het logo terug te vinden is (zij het met slechts zes sterren).

Subaru produceert al meer dan 70 jaar auto's, en is al ruim 25 jaar actief in de Benelux. Subaru is met name bekend geworden door de standaard vierwielaandrijving (zelfs de Subaru Justy G3X heeft sinds 2006 standaard vierwielaandrijving), en toepassing van de boxermotor op bijna elk model. Nadeel van de vierwielaandrijving is een hoger gewicht (ca. 100 kilo extra ten opzichte van een tweewielaangedreven auto), een iets hoger verbruik vanwege de grotere weerstand van de aandrijving (en ook vanwege de bouw van de motor), alsmede een hogere aanschafprijs. Voordeel is de betere tractie (wat vooral bij slechte weerscondities tot zijn recht komt), alsmede de betere wegligging.

Subaru staat, evenals veel andere Japanse merken, bekend om de betrouwbaarheid en lange levensduur van zijn auto's. Het merk heeft een marktaandeel (2006) van omstreeks 0.3% (omgerekend zo'n 1200 auto's per jaar).

Subaru is erg actief in de rallysport, en won onder andere driemaal achtereen de wereldkampioenschappen rally. In 2009 heeft Subaru zich als merk teruggetrokken uit de wereldkampioenschappen rally. Hoge kosten van het beheren van zo'n team, alsmede de financiële crisis hebben tot dit besluit bijgedragen. Het blijft onduidelijk of Subaru na de financiële crisis weer met een eigen team zal toetreden tot de World Rally Championship|wereldkampioenschappen rally.

Privé teams rijden nog wel met de Subaru WRX STi rallyes, zij het dat deze voertuigen sterk aangepast zijn.

Fuji Heavy Industries ging in 2000 een samenwerkingsverband aan met het Amerikaanse General Motors, als gevolg waarvan Saab auto's uitbrengt op een Subaru-onderstel. Eind 2005 werden de GM-aandelen overgenomen door Toyota.

Autobanden voor elk Subaru model!

Snel de goedkoopste banden vinden voor uw Subaru

Selecteer het model